Kamenári zhotovili v plenéri v Levoči aj pamätné tabule

21.08.2005 Levoča

Levoča 21. augusta (TASR) - Peklo, Nádej, Majster Pavol - to sú len niektoré z diel vytvorených počas Medzinárodného plenéra Majstra Pavla, ktorý sa začal v ...
Levoča 21. augusta (TASR) - Peklo, Nádej, Majster Pavol - to sú len niektoré z diel vytvorených počas Medzinárodného plenéra Majstra Pavla, ktorý sa začal v Levoči 11. augusta a vyvrcholil počas víkendu. Pozvanie prijalo tridsať umelcov zo Slovenska, Česka a Poľska.

\"Tvorili v troch sekciách - drevorezbári, kamenári a maliari. Inšpirovali sa architektúrou mesta a odkazom Majstra Pavla, \" uviedol pre TASR riaditeľ Správy účelových zariadení Vavrinec Sedlák. Doplnil, že kamenári pripravili pamätné tabule venované významným osobnostiam Levoče. Umiestnia ich na priečelí budov, v ktorých žili a tvorili. Je medzi nimi napríklad maliar a portrétista Jozef Czauczik (1789-1856), richtár Krupek či učiteľ a botanik Greschcik.
Okrem toho zhotovili aj mramorové tabule na označenie aleje smerom na Mariánsku horu v Levoči. Ponesie meno zosnulého pápeža Jána Pavla II. , ktorý pred desiatimi rokmi slúžil slávnostnú sv. omšu na tomto významnom pútnickom mieste. Jedna z tabúľ bude na začiatku aleje, ďalšia na hore pod bazilikou.
Na minuloročnom plenéri zhotovili kamenári praktické pitné fontánky. Prvé dve z nich umiestnili v zrekonštruovanej časti parku.
 

Vyberte región

mark